Doorgaan naar hoofdcontent

Buitenkantoordag


Een muur van meidoorns omgeeft de boomgaard. Je stapt via een kleine opening binnen. Dan sta je daar midden tussen de bomen. Het is een bos en een open plek ineen. De grote notenbomen wuiven boven je naar de hemel. Ertussen groeit een rij perenbomen.

Mijn bomenvriend en kunstenaar Jos neemt me mee naar de boomgaard die hij beheert. Het is er stil. We doorbreken de stilte met het suizen van de zeisen. Vlak boven de grond kappen we het natte en hoge gras. Als je kunt dansen, kun je seizen, zegt Jos. Een beetje door de knieën cirkel ik een halve maan om mij heen. Het gras blijft netjes links van mij liggen.

De Karnheuvel

We zijn vroeg vertrokken naar het paradijs van de Karnheuvel. Op deze verhoging stond ooit een boerderij en een vloedschuur voor het vee. Nu groeien er walnoten, peren en appels. Aan de andere kant van de heuvel, iets verderop, is een grote verwilderde pruimengaard. 

Jos heeft een kantoordag buiten georganiseerd. We maaien het gras, de brandnetels en andere bloeiers met de seis. Ik heb nog nooit geseisd, maar Jos leert mij het. Als je kan dansen, kun je ook seizen, vindt Jos. Ik kan niet dansen. Na wat oefenen leer ik het gras op een mooie hoogte te seizen. Lange halen en telkens een teen als stap naar voren. Niet te snel.

Biertafel van wilgenplanken

Onder de bomen hebben we een van wilgenplanken gemaakte biertafel neergezet. Het is er heerlijk zitten onder de hoge bomen. De zonnestralen en de regenbuien die regelmatig langskomen, blijven zo op een veilige afstand. Terwijl de seizen door het gras suizen, een aangenaam geluid, hoor je verder heel veel. Het suizen van de wind door de bomen, het zingen van de vogels en soms zegt een roofvogel iets.

Het idee van Jos is dat je werkt en in elke pauze een paar meter seist. 'Als iedereen zo werkt, dan hebben we met tien mensen na een dag seizen dit stuk grond wel gemaaid.' 

Handen in zakken

Na het middageten komt een man langs. Hij houdt een flinke buik in zijn t-shirt en de handen in de zakken. Hij kijkt aandachtig naar mijn zeisverrichtingen te kijken en zegt: 'Zo moet het dus niet. Je maakt veel te lange halen, dan krijg je last van je rug.' Ik bied hem aan om het voor te doen. Hij houdt zijn handen omhoog bij zijn gezicht. 'Ik weet het, maar ken het niet'.

Hennie zeist wel. Hij heeft het vroeger wel eens gedaan en krijgt snel de slag te pakken. Hij maait het hoge grijs aan de linkerkant van de notengaard. Voor we er erg in hebben, is hij de hoek om. Galeriehouder Ben is wat minder handig, maar ook hij doet een paar uurtjes zijn best. En nog veel belangrijker: hij heeft koffie meegenomen. Dat is wel nodig. Het is mijn eerste bakkie vandaag.  Ik doe de laatste week rustig aan met de koffie en drink maximaal 3 kopjes per dag.

Rode laarzen

De wethouder komt langs. Een kranige vrouw. Ze loopt in een oranje cape en draagt knalrode laarzen. Ze is opgedirkt. Speciaal voor de bomen en het gras. Het haar opgestoken en de lippen goed gestift. Ze is goedlachs en weet veel van het boerenleven. Jos leert haar zeisen. Ik maakt een paar foto's met haar telefoon. De journalist klikt op haar fototoestel dat het een lieve lust is. Volgende week staat het in de krant.

We eten verse Opalpruimen uit de verwilderde pruimengaard. Ik heb een hele zak vol geraapt en geplukt. Ze smaken naar zon en zomer. De man met het buikje eet er eentje en vertrekt. De vorige beheerder komt even langs. 

Perziken en stroopwafels

Ze gaat ook een stukje zeisen. Ze heeft de zeis van haar vader meegenomen. Een handvat mist. Behendig danst ze tussen de bomen door. De brandnetels en grasstengels vallen in een langgerekte hoop links van haar.

Ze heeft perziken meegenomen en stroopwafels. De schil is zo zacht als fluweel. Een perzikhuidje. Degene die langs zou komen voor de thee, komt niet. Als ik mijn perzik op heb, vraag ik hoe zij het deed met het maaien in de tijd dat zij de gaard beheerde. 'Gewoon met de tractor', zegt ze. 'In een halfuurtje klaar.' Ze pakt haar zeis en gaat weer verder.

een pauze seizen
tussen grasstengels werken
het buitenkantoor

Reacties

Populaire posts van deze blog

67 potten

  Stadslandbouw hoort bij Oosterwold. Als ik mensen vertel waar ik woon dan beginnen ze vaak over de doorwaadbare zone en stadslandbouw. Wat doe jij eraan, zeggen ze dan. Er klinkt een soort verwijt in door. Meestal hebben ze klokken horen luiden, maar waar de klepels hangen.... Gazons De wijk is vergeven van de groene gazons waar weinig landbouw te bespeuren is. Dat stemt droevig omdat de opzet van de wijk is dat mensen in elk geval voor een deel in hun eigen voedsel voorzien. De gemeente noemde een tijdje terug ineens een percentage van 10 procent. Oosterwold zou voor 10 procent van de voedselvoorziening in Almere moeten voorzien.  Geen idee waar dat percentage vandaan komt, zal ook van iemand komen die dezelfde klok heeft horen luiden. Ik las over Den Bommel op Goeree-Overflakkee waar volkstuintjes worden opgeofferd voor woningbouw . De grond verkopen aan een projectontwikkelaar is veel lucratiever. Onder het mom van woningnood zijn de volkstuintjes het eerste doelwit. Geen commerc

Opruimen - #WOW #WOT #ontspullen

De grote opruiming in mijn leven was bij de verhuizing naar mijn huidige  roze huisje . We halveerden in vierkante meters van ruim 130 vierkante meter huis naar 62 vierkante meter. De tuin is bijna 10 keer zo groot geworden. Minder boeken Het betekende dat ik heel veel van mijn boeken heb weggedaan. In mijn vorige huis, een heus grachtenpand in Almere, had ik op zolder een grote bibliotheek met heel veel boeken. Ik heb daarvan bijna driekwart weggedaan. Er is denk ik ongeveer een kwart overgebleven. Dat terwijl ik meer dan ooit lees. Ik leen de meeste boeken die ik lees bij de bibliotheek. Minder fietsen en harmoniums Het was nog meer wat er is weggedaan. Ik heb nu veel minder fietsen (van 4 naar 2) en ook het aantal harmoniums in huis is van 4 naar 1 gegaan. Allemaal grote offers. Nu, bijna 6 jaar na al dat ontspullen heb ik maar een paar dingen die ik mis. Mijn kofferharmonium die ik aan mijn neef heb overgedaan en die hij heel mooi heeft opgeknapt en ik mis heel soms een boek.  Boek

Leve de vlechtheg

Bij het planten van de bomen en struiken van Heg en Landschap , heb ik rekening gehouden dat de planten samen een haag vormen. Een heuse bomenhaag. Bij de presentatie van de inspirerende heggenvlechter , is bij mij het zaadje geplant om de bomen een beetje te helpen bij het in elkaar vervlechten. Ik vlecht nu de takken in elkaar. De rozen, meidoorns, lijsterbessen, hazelaars, berken en Spaanse aken lenen zich daar prima voor. Ze staan dicht bij elkaar en als je de flexibele takken mooi ineenvlecht, ontstaat er een mooie gesloten heg, een vlechtheg. Meebuigen Het is een flink werk, waarbij ik ook de stammen heb aangepakt. Die zaag ik voor een klein stukje in zodat de stam beter meebuigt. Zo schep ik mijn eigen haag. Ik doe het eigenhandig, zonder cursus. Beetje filmpjes op youtube volgend en vooral kijkend naar wat de bomen en struiken doen. Het is ontzettend mooi om te zien hoe de stammen om elkaar heen vlechten. Het geeft een samenspel. De bosanemoon die aan is komen waaien, kronkelt