Bij het planten van de bomen en struiken van Heg en Landschap, heb ik rekening gehouden dat de planten samen een haag vormen. Een heuse bomenhaag. Bij de presentatie van de inspirerende heggenvlechter, is bij mij het zaadje geplant om de bomen een beetje te helpen bij het in elkaar vervlechten.
Ik vlecht nu de takken in elkaar. De rozen, meidoorns, lijsterbessen, hazelaars, berken en Spaanse aken lenen zich daar prima voor. Ze staan dicht bij elkaar en als je de flexibele takken mooi ineenvlecht, ontstaat er een mooie gesloten heg, een vlechtheg.
Meebuigen
Het is een flink werk, waarbij ik ook de stammen heb aangepakt. Die zaag ik voor een klein stukje in zodat de stam beter meebuigt. Zo schep ik mijn eigen haag. Ik doe het eigenhandig, zonder cursus. Beetje filmpjes op youtube volgend en vooral kijkend naar wat de bomen en struiken doen.
Het is ontzettend mooi om te zien hoe de stammen om elkaar heen vlechten. Het geeft een samenspel. De bosanemoon die aan is komen waaien, kronkelt er ook omheen. Ik doe hetzelfde met de bramen en andere struiken. Zo krijg je een mooi samenspel van soorten planten bij elkaar.
Historische vlechtheggen
Er zijn niet veel vlechtheggen meer in Nederland. Op een paar plekken in Noord-Brabant zijn er nog resten. In het begin van de 20e eeuw is heel veel verloren gegaan bij de ruilverkaveling en het gebruik van prikkeldraad. Eerder hielden de houtstruwelen de koeien en het vee tegen. Ook voor wolven is het een moeilijk obstakel.
Zeker, er gaat weleens een plant dood die ertussen staat, maar zo'n gat is snel gevuld en het dode hout geeft ook nog eens heel kansen voor de andere planten in de haag. En een klein gaatje om een egel, hermelijn of marter door te laten, kan nooit kwaad.
Groeivormen
De vormen waarin het hout groeit, zijn overweldigend. Daar kan geen kunstenaar tegenop. Zo probeer ik een beetje samen op te trekken met de bomen en struiken in mijn tuin. Misschien klinkt het raar, maar ik weet zeker dat we elkaar best aardig begrijpen.
Reacties
Een reactie posten