De oogsttijd is een prachtige tijd in de tuin. Wat een rijkdom. Zeker, je moet er veel geduld voor hebben. Maar wat een heerlijkheid krijg je dan! Tomaten en pronkbonen halen we nu vooral uit de moestuin. En wat een heerlijke dingen kun je daarvan maken.

Rode tomatensaus
De rode tomatensaus hebben we al 2 weekenden gemaakt, aangemaakt met kruiden en uien uit de tuin. Het is een prima basis voor pastasaus, maar ook om er heerlijke tomatensoep van te maken. De smaak is overweldigend en intens. Ook omdat het een hele mix is van allerlei soorten tomaten, druiptomaten, vleestomaten en verrukkelijke gele tomaten.

Zeker toen het wat warmer was, oogstten we de ene na de andere rijpe tomaat. Nu gaat het wat langzamer, maar nog altijd komen er rijpe vruchten van de enorme struiken. En er hangt nog heel veel. Dus we kunnen nog wel even vooruit.

Pronkbonen
Net als de pronkbonen die vooral de laatste weken beginnen te groeien. De planten die we wat later gepland hebben, staan nu in bloei. Ze hebben prachtige rode bloemen met een smalle witte rand. Ze leveren niet alleen heerlijke bonen, maar ze zien er ook heel mooi uit. De grote hoeveelheid bloemen tussen de flinke groene bladeren geven de plant een vrolijke uitstraling.

De planten uit mei zetten nu elke dag nieuwe pronkers af. Het duurt niet zo heel lang voor ze lang zijn. Enorme stengels van soms wel 40 centimeter hangen er aan de planten. Wat een rijkdom. Het verbaast mij dat er zoveel van deze vruchten van een plant afkomen.

Ook hiervan hebben we in het weekend al meer dan een kilo verwerkt. Vooral Inge is gek op pronkbonen. De smaak van deze snijbonen is intens. Bij het vorige huis hebben we al eens pronkbonen gegeten. De opbrengst uit het zaadmengsel van Vreeken is veel hoger. De smaak van de bonen ook intenser.

We genieten dus dagelijks met volle teugen van onze tuin.

Reacties
Een reactie posten