Doorgaan naar hoofdcontent

Klaprozen en inspiratie - Tiny House Farm

Wat knapt de tuin op van een bui. Alles komt helemaal los. De klaprozen kleuren intenser dan ooit. Net als dat de hondsroos in bloei staat.

klaprozen
Klaprozen in bloei

De tuin begint er prachtig uit te zien en we beginnen er ook echt plezier in te krijgen. Het helpt wel mee dat het zomer begint te worden. Al dat frisse groen – inclusief alle distels en andere ongein – maakt je helemaal vrolijk.

Tuinexcursie

Afgelopen zaterdag is onze tuin onderdeel geweest van de tuinexcursie Struinen langs tuinen. Bezoekers kwamen langs om te kijken naar welke tuinen er in Oosterwold zijn te vinden. Puur inspiratie opdoen. Ik heb er hard om moeten lachen. ‘Inge’, zei ik. ‘Je laat ze gewoon wat onkruid zien.’

Inge heeft verteld over permacultuur en de relatie met onkruid. Dat onkruid eigenlijk niet bestaat. Daarom halen we alleen het onkruid weg waar we last van hebben. En dat verklaart ook dat we deel met distels hebben. De planten die er groeien vertellen hoe de grond is. Dus veel distels is voedselrijk. We hebben de speerdistel, de akkerdistel en de melkdistel.

Vergeten wikke en de rest

Maar er groeien niet alleen distels. Er zijn ook klaprozen, vergeten wikke, smalle weegbree, maagdenpalm, muur, paarse klaver, witte klaver, melganzevoet, bijvoet en verschillende soorten grassen en zuring. Je kunt er onkruid in zien, maar als je ze goed gaat bekijken, dan zijn het vaak schitterende planten.

Bloeiende hondsroos
Bloeiende hondsroos

Dat heeft Inge aan de 20 bezoekers van de tuinexcursie laten en ze waren allemaal onder de indruk. We hebben misschien niet zo’n grote tuin als veel tuinen in Oosterwold en het waait er flink, maar je kunt er echt genieten als je goed rondkijkt.

Inspiratietuinen

Maar gelukkig zijn er genoeg tuinen om inspiratie op te doen. Zondag liepen we door de permacultuurtuin van een buurvrouw. Zij heeft al gildes gemaakt rond de verschillende fruitbomen. Er lopen kippetjes rond en ook zij laat veel van het onkruid en de grondverbeteraars die er groeien staan. Het levert een mooie tuin op.

Rode kornoelje in bloei
Rode kornoelje in bloei

Bovendien valt dan op dat het wel scheelt als je een beetje een beschutte tuin hebt. Ik hoop dat de bomen snel wat groter worden en natuurlijke schermen vormen tegen wind en zon. Net als dat het je een beetje vrijer maakt. Want het is nog wel allemaal erg open. Zo hoop ik dat we snel wat groen om ons heen hebben en je minder in de kijker staat.

Allemaal dingen die wat geduld vragen, maar het begin is er. Daar geniet ik al onwijs van. Het wordt alleen maar mooier.

Reacties

Populaire posts van deze blog

67 potten

  Stadslandbouw hoort bij Oosterwold. Als ik mensen vertel waar ik woon dan beginnen ze vaak over de doorwaadbare zone en stadslandbouw. Wat doe jij eraan, zeggen ze dan. Er klinkt een soort verwijt in door. Meestal hebben ze klokken horen luiden, maar waar de klepels hangen.... Gazons De wijk is vergeven van de groene gazons waar weinig landbouw te bespeuren is. Dat stemt droevig omdat de opzet van de wijk is dat mensen in elk geval voor een deel in hun eigen voedsel voorzien. De gemeente noemde een tijdje terug ineens een percentage van 10 procent. Oosterwold zou voor 10 procent van de voedselvoorziening in Almere moeten voorzien.  Geen idee waar dat percentage vandaan komt, zal ook van iemand komen die dezelfde klok heeft horen luiden. Ik las over Den Bommel op Goeree-Overflakkee waar volkstuintjes worden opgeofferd voor woningbouw . De grond verkopen aan een projectontwikkelaar is veel lucratiever. Onder het mom van woningnood zijn de volkstuintjes het eerste doelwit. Gee...

Opruimen - #WOW #WOT #ontspullen

De grote opruiming in mijn leven was bij de verhuizing naar mijn huidige  roze huisje . We halveerden in vierkante meters van ruim 130 vierkante meter huis naar 62 vierkante meter. De tuin is bijna 10 keer zo groot geworden. Minder boeken Het betekende dat ik heel veel van mijn boeken heb weggedaan. In mijn vorige huis, een heus grachtenpand in Almere, had ik op zolder een grote bibliotheek met heel veel boeken. Ik heb daarvan bijna driekwart weggedaan. Er is denk ik ongeveer een kwart overgebleven. Dat terwijl ik meer dan ooit lees. Ik leen de meeste boeken die ik lees bij de bibliotheek. Minder fietsen en harmoniums Het was nog meer wat er is weggedaan. Ik heb nu veel minder fietsen (van 4 naar 2) en ook het aantal harmoniums in huis is van 4 naar 1 gegaan. Allemaal grote offers. Nu, bijna 6 jaar na al dat ontspullen heb ik maar een paar dingen die ik mis. Mijn kofferharmonium die ik aan mijn neef heb overgedaan en die hij heel mooi heeft opgeknapt en ik mis heel soms een boek....

Kappen

Ik hoor het gezaag in de bosstrook vlakbij ons huis. Ik weet het. De boomploeg een paar weken terug waarschuwde mij al: hier gaat worden gekapt. Mannen met laarzen, zaagvrije broeken en grote motorzagen bevestigen het als ik wat later mijn wandeling door het bos loop. Rob Bijlsma vertelde het mij deze zomer in zijn boek: Kerken van goud, dominees van hout . Staatsbosbeheer is een ordinaire boomproducent die geld moet ophalen met het kappen van zijn kostbare bossen. De energietransitie vraagt heel veel hout. De korrels - pellets - zijn nodig om 'groene energie' op te wekken.  Bijlsma pleit juist voor minder beheren (lees: kappen) en meer observeren (gewoon laten staan en zien wat er gebeurt). Er is zo verschrikkelijk veel te ontdekken wat we nog niet weten. Populieren Dit keer moeten de populieren eraan geloven. Ik zag het al bij het Almeerse kasteel, hoe het aangrenzende bos aan de andere kant van het fietspad uitgedund werd van populieren. Als er een bos aan moet geloven, voel...