De amandelboom zit vol knoppen. Het zijn de eerste tekenen van bloesem die ik in de tuin vind. Ik heb de amandel verplaatst naar de voorkant van het huis. Zo staat hij wat meer in de zon en tegen de warme wand. Een stenen muur, straal mogelijk meer warmte af, maar ik denk dat dit plekje naast de vijg, best een mooie plaats is.
Als ik eens goed kijk naar het verplaatste boompje, zie ik de eerste knoppen al zitten. Een kleine dag later lijkt het of de bloesem van de amandelboom elke moment kan openklappen. De variant robijn die wij hebben, geeft roze bloemen. Ze passen mooi bij het huis.

Familie van de perzik
De amandelboom is familie van de perzik. De vruchten barsten uiteindelijk open. De pit die er dan uitkomt, vertoont grote overeenkomsten met een heuse perzikpit. De vrucht lijkt sterk op de abrikoos. Blijft de abrikoos gesloten, de amandel moet juist openbarsten en laat dan de pit zien. De pit laat je drogen, waarna je hem kunt kraken. Het binnenste van de pit is de beroemde amandel. Ze zullen zeker kleiner zijn dan de amandelen die je in de winkel koopt, maar de smaakt schijnt heerlijk te zijn.
Ruim een week geleden heb ik voor het huis ook een perzikboom gepland. Deze boom kan de amandelboom bevruchten en vice versa. Het is de bedoeling om later nog een abrikozenboom te planten, misschien zelfs 2. Ik ben namelijk gek op abrikozen, vooral om er jam van te maken. Zo kunnen deze bomen elkaar bestuiven. Overigens zijn abrikoos, amandel, perzik en pruim aan elkaar verwant. De uitwerking van de pitten is wel heel verschillend. Het eten van meerdere abrikozenpitten kan zelfs dodelijk zijn

Eerste boom in knop
Overigens is de amandel 1 van de eerste bomen in onze tuin die in het jaar begint te bloeien. De amandel robijn bloeit in maart/april. Omdat alle bomen dit jaar vroeg zijn, is het niet zo heel verwonderlijk dat onze amandel ook wat eerder komt. Ik hoop dat ons nachtvorst bespaard blijft. Als dat voorvalt, zullen we een vuilniszak over de boom moeten spannen. En dan hopen dat de bloesem het redt.
Het is afwachten hoe de perzik zich houdt tegen de befaamde perzikkrulziekte. Een vervelende ziekte waar weinig tegen bestand is. Het komt de vruchten niet ten goede. En ik vrees ook dat amandelbomen daar last van hebben. Het is even afwachten hoe het in onze tuin eraan toe gaat.

Reacties
Een reactie posten