Doorgaan naar hoofdcontent

Bomen en struiken planten - Tiny House Farm

Wat een feest als de struiken en bomen van de Stichting Heg en Landschap aankomen. Er is veel bedrijvigheid bij het Paradijsvogelbosje. Allemaal liefhebbers die bomen en struiken komen halen. De planten dragen inheemse namen als linde, wilg en meidoorn.

Overal liggen de struiken en bomen verspreid over het terrein. In bosjes bij elkaar gebonden. Wat een prachtige stengels, waaronder de wortels bengelen. Ze zijn zonder kluit, daarom moeten de bomen en struiken vandaag nog de grond in.

Auto vol bomen en struiken.
Een auto vol met bomen en struiken

Mara helpt bij het sorteren van de enorme hoeveelheid bomen en struiken die ik meeneem. Bij elkaar ruim 300 inheemse planten, die met losse wortel een plekje in onze tuin gaan krijgen. Marie-José ontfermt zich over de rozen. We hebben een paar fraaie roosjes op de bestellijst staan: heggenroos, egelantier, hondsroos en viltroos. Gaat dat allemaal passen in ons kleine autootje?

Roosjes gaan mee in de auto.
De roosjes krijgen een plekje voorin

We verzamelen alle bundels met 25 planten eraan. Van kraakwilg tot aan winterlinde. Ook de zachte berk, wilde liguster en rode kornoelje staan op de lijst. Wat een prachtige planten zijn het stuk voor stuk. Ik pak ze vast en verwonder mij over de veelbelovende knoppen op deze stukken hout. Wat zien ze er stuk voor stuk prachtig uit. Hazelaar, krent, sleedoorn, lijsterbes en Gelderse roos. Overal gaat mijn hart sneller van kloppen.

Auto vol met planten
Een auto vol

Overigens zijn ze niet allemaal even lieftallig. De rozen bezitten flinke doorns. Net als de sleedoorn en de meidoorn. Zelfs de wilde mispel heeft doorntjes in de takken. Niet allemaal even aaibaar, al heb ik soms de neiging om al die jonge spruitjes te knuffelen. Er gaat voor mij eenzelfde energie vanuit als bij jonge hondjes of ander jong grut.

Nadat ik samen met Marien de controle doe of alles meegaat wat aan mij toehoort, mag ik alles in de auto laden. De achterbank omlaag en stouwen maar. De roosjes passen er niet meer bij. Ik leg ze voorzichtig met de 2 hulstboompjes (de enige die een kluit hebben) bij de bijrijdersstoel voorin.

Planten liggen klaar om de grond in te gaan.
Wat veel planten zijn die

Het is een klein eindje. De achterklep laat ik open en als ik thuiskom stal ik alles netjes uit. De namen van de planten die Mara op briefjes bij de jonge struiken en boompjes heeft gedaan, bestudeer ik zorgvuldig. Ik bekijk de scheuten nog eens aandachtig. In winterrust is alles en eigenlijk moet alles zo snel mogelijk in de grond. Het liefst voor maart als alles weer uitspruit. Dan kan de energie in de groei van de wortels gaan.

We beginnen eerst met bekijken waar we de planten willen hebben. Bij de ingang willen we heel graag wat struiken en heesters planten. Dat levert een prachtige entree op voor mens en natuur. Naast menselijk bezoek, willen we namelijk ook vogels en andere dieren uitnodigen bij ons te komen. Wat denk je bijvoorbeeld van egels, bijen en insekten.

De eerste buren komen kijken naar de planten die ik meegenomen heb. We bieden ze aan om ook struiken en bomen uit te kiezen. De wilde liguster en rode kornoelje zijn voor de buurvrouw. Ze neemt er een paar mee en kiest wat andere struiken zoals de Gelderse roos en de lijsterbes erbij. De hazelaars zijn ook geliefd bij verschillende buren. Mooie planten die als eerste in het jaar, al in januari in bloei staan.

Inge plant heesters, struiken en rozen bij de entree.

Dan ga ik zelf aan het planten. Het is koud, maar ik kom nog goed door de grond heen. De kraakwilgen en winterlindes krijgen een plekje op de vochtigere plaatsen. De struiken tussendoor. Bij de ingang komen de roosjes en veel struiken. Zo krijgen we een groene entree. Ik verheug me op het voorjaar als alles wortelt en aanslaat.

Het gaat langzaam. De klei geeft zich niet zo snel gewonnen. Gelukkig mag ik de schop lenen van de buren omdat met onze bats niet zoveel te beginnen is. En zo plant ik door. Tussen de nachtvorst, sneeuw en buien door, krijg je best veel in de grond. Zo wordt ons stukje grond langzaam groen. Elke plant, struik en boom is er weer 1. Ik kan niet wachten tot het warmer wordt en onze tuin langzaam maar zeker in een paradijs verandert.

Ingekuilde bomen en struiken ter bescherming van de wortels tegen vorst.
Ingekuilde bomen en struiken

Het is veel werk. Je plant niet in 1 dag even 300 planten in je tuin. Hoe klein de sprieten ook zijn. Daarom kuil ik netjes alle boompjes en struiken in. Zo blijven de wortels beschermd tegen de vorst. Uitdroging is de grootste vijand. En zo kan ik elk weekend even een paar uur weer wat nieuwe aanplant in onze tuin planten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

67 potten

  Stadslandbouw hoort bij Oosterwold. Als ik mensen vertel waar ik woon dan beginnen ze vaak over de doorwaadbare zone en stadslandbouw. Wat doe jij eraan, zeggen ze dan. Er klinkt een soort verwijt in door. Meestal hebben ze klokken horen luiden, maar waar de klepels hangen.... Gazons De wijk is vergeven van de groene gazons waar weinig landbouw te bespeuren is. Dat stemt droevig omdat de opzet van de wijk is dat mensen in elk geval voor een deel in hun eigen voedsel voorzien. De gemeente noemde een tijdje terug ineens een percentage van 10 procent. Oosterwold zou voor 10 procent van de voedselvoorziening in Almere moeten voorzien.  Geen idee waar dat percentage vandaan komt, zal ook van iemand komen die dezelfde klok heeft horen luiden. Ik las over Den Bommel op Goeree-Overflakkee waar volkstuintjes worden opgeofferd voor woningbouw . De grond verkopen aan een projectontwikkelaar is veel lucratiever. Onder het mom van woningnood zijn de volkstuintjes het eerste doelwit. Gee...

Opruimen - #WOW #WOT #ontspullen

De grote opruiming in mijn leven was bij de verhuizing naar mijn huidige  roze huisje . We halveerden in vierkante meters van ruim 130 vierkante meter huis naar 62 vierkante meter. De tuin is bijna 10 keer zo groot geworden. Minder boeken Het betekende dat ik heel veel van mijn boeken heb weggedaan. In mijn vorige huis, een heus grachtenpand in Almere, had ik op zolder een grote bibliotheek met heel veel boeken. Ik heb daarvan bijna driekwart weggedaan. Er is denk ik ongeveer een kwart overgebleven. Dat terwijl ik meer dan ooit lees. Ik leen de meeste boeken die ik lees bij de bibliotheek. Minder fietsen en harmoniums Het was nog meer wat er is weggedaan. Ik heb nu veel minder fietsen (van 4 naar 2) en ook het aantal harmoniums in huis is van 4 naar 1 gegaan. Allemaal grote offers. Nu, bijna 6 jaar na al dat ontspullen heb ik maar een paar dingen die ik mis. Mijn kofferharmonium die ik aan mijn neef heb overgedaan en die hij heel mooi heeft opgeknapt en ik mis heel soms een boek....

Kappen

Ik hoor het gezaag in de bosstrook vlakbij ons huis. Ik weet het. De boomploeg een paar weken terug waarschuwde mij al: hier gaat worden gekapt. Mannen met laarzen, zaagvrije broeken en grote motorzagen bevestigen het als ik wat later mijn wandeling door het bos loop. Rob Bijlsma vertelde het mij deze zomer in zijn boek: Kerken van goud, dominees van hout . Staatsbosbeheer is een ordinaire boomproducent die geld moet ophalen met het kappen van zijn kostbare bossen. De energietransitie vraagt heel veel hout. De korrels - pellets - zijn nodig om 'groene energie' op te wekken.  Bijlsma pleit juist voor minder beheren (lees: kappen) en meer observeren (gewoon laten staan en zien wat er gebeurt). Er is zo verschrikkelijk veel te ontdekken wat we nog niet weten. Populieren Dit keer moeten de populieren eraan geloven. Ik zag het al bij het Almeerse kasteel, hoe het aangrenzende bos aan de andere kant van het fietspad uitgedund werd van populieren. Als er een bos aan moet geloven, voel...