Doorgaan naar hoofdcontent

Het schuurtje staat! - Tiny House Farm

Maandagochtend. Ik sta op het punt om naar mijn werk te gaan. De deurbel. Wie zou er nu aan de deur staan, vraag ik mij af. Een bestelling van iets? Waarschijnlijk is het een onverlaat die de weg niet kan vinden en bij het eerste het beste roze huisje aanbelt.

Ik open de deur en kijk in de ogen van de schuurtjesbouwer die een week eerder mijn gebouwde platje afwees. Te scheef om een schuur op te zetten. Wat ben ik boos geweest en vooral teleurgesteld. Dat ik geen stoep voor een schuur kan neerzetten. Ik was er zo trots op.

We hebben een stratenmaker laten komen die de tegels nu heeft neergelegd voor de schuur. Ze liggen naar mijn bevoordeelde timmermansoog, precies zo als ik ze heb neergelegd. Een band als stut zodat het schuurtje niet kan verzakken. Ook wat breder gemaakt dan ik in eerste instantie had gedaan. Zo valt het allemaal wat positiever uit en zouden de werklui niks te klagen meer hebben.

Ik ben verbaasd dat hij nu voor mijn neus staat. De man waarover ik tegen Inge had gezegd. ‘Los jij het maar op. Ik ga het niet meer doen. Als hij het nog eens afkeurt, doe ik hem wat aan.’ En nu staat deze man voor de deur, die ik net heb opgedaan. Het begint net een beetje licht te worden, maar gaat ook regenen. ‘Jullie zouden toch volgende week komen?’ vraag ik. ‘Nee, hoor deze week’, zijn accent verraadt dat hij uit Enschede komt.

Ik kijk verbaasd terug. ‘Ik dacht volgende week. Maar wacht maar even. Ik ga even kijken wat ik kan doen.’ Hij pakt zijn mobiel om het kantoor te bellen en gebaart. Al bellend heeft hij het antwoord. ‘Het hoofdkantoor zegt het ook.’ Ik vind het allang prima en wijs naar het platje, maar het regent te hard. ‘Wil je een kop koffie?’ vraag ik. Ze gaan even in de auto zitten om te schuilen.

Hij kijkt niet eens naar het platje als ik het hem even later aanwijs. Loopt al naar het pakket met hout waarin de onderdelen van het schuurtje zitten. Zijn hulpje staat in de startblokken. Klaar om de stukken hout als een legopakketje op te gaan bouwen. Ik moet hoognodig weg, maar Inge kan nog even. Mocht het nodig zijn, dan keer ik in de middag terug.

Het hoeft niet. Wel blijkt de schuur kleiner dan ik in mijn hoofd had. We hebben hem besteld, zegt Inge met de rekening in de hand. Een stuk kleiner is hij. Maar hij staat overeind met stormankers. Hopelijk houdt het houten schuurtje het als het flink gaat waaien.

Ze hebben een gigantische bende achtergelaten. Overal liggen stukken hout, schroeven, bouwplastic en andere gebruikte materialen. Blijkbaar kun je ze niet zomaar laten gaan, maar moet je ze intensief op hun neus zitten.

Als ik dan vertel aan anderen dat het schuurtje staat en foto’s laat zien. Is iedereen erg enthousiast. Wat een mooi schuurtje. Ik zie het nog niet zo, maar de bestemming is bereikt. Er staat een schuur. Nu snel stroom en spullen erin, dan kan de container begin volgend jaar weg.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Leve de vlechtheg

Bij het planten van de bomen en struiken van Heg en Landschap , heb ik rekening gehouden dat de planten samen een haag vormen. Een heuse bomenhaag. Bij de presentatie van de inspirerende heggenvlechter , is bij mij het zaadje geplant om de bomen een beetje te helpen bij het in elkaar vervlechten. Ik vlecht nu de takken in elkaar. De rozen, meidoorns, lijsterbessen, hazelaars, berken en Spaanse aken lenen zich daar prima voor. Ze staan dicht bij elkaar en als je de flexibele takken mooi ineenvlecht, ontstaat er een mooie gesloten heg, een vlechtheg. Meebuigen Het is een flink werk, waarbij ik ook de stammen heb aangepakt. Die zaag ik voor een klein stukje in zodat de stam beter meebuigt. Zo schep ik mijn eigen haag. Ik doe het eigenhandig, zonder cursus. Beetje filmpjes op youtube volgend en vooral kijkend naar wat de bomen en struiken doen. Het is ontzettend mooi om te zien hoe de stammen om elkaar heen vlechten. Het geeft een samenspel. De bosanemoon die aan is komen waaien, kronkelt

Opruimen - #WOW #WOT #ontspullen

De grote opruiming in mijn leven was bij de verhuizing naar mijn huidige  roze huisje . We halveerden in vierkante meters van ruim 130 vierkante meter huis naar 62 vierkante meter. De tuin is bijna 10 keer zo groot geworden. Minder boeken Het betekende dat ik heel veel van mijn boeken heb weggedaan. In mijn vorige huis, een heus grachtenpand in Almere, had ik op zolder een grote bibliotheek met heel veel boeken. Ik heb daarvan bijna driekwart weggedaan. Er is denk ik ongeveer een kwart overgebleven. Dat terwijl ik meer dan ooit lees. Ik leen de meeste boeken die ik lees bij de bibliotheek. Minder fietsen en harmoniums Het was nog meer wat er is weggedaan. Ik heb nu veel minder fietsen (van 4 naar 2) en ook het aantal harmoniums in huis is van 4 naar 1 gegaan. Allemaal grote offers. Nu, bijna 6 jaar na al dat ontspullen heb ik maar een paar dingen die ik mis. Mijn kofferharmonium die ik aan mijn neef heb overgedaan en die hij heel mooi heeft opgeknapt en ik mis heel soms een boek.  Boek

Wilgenhut

De wilgenhut in de tuin staat volop in bloei. De weelderige takken heb ik in december samengeweven alsof ik allerlei touwen aan elkaar knoopte.  Het begint heus iets moois te worden. Ergens in de coronatijd heb ik een cirkel wilgen geplant met het idee dat ik daar een wilgenhut van zou maken. Een Facebookpost van Giel bracht mij op het idee om de wilgenhut te gaan maken. Hij bond de takken heel handig met hulp van touw aan elkaar. Zo ging ik ook aan de slag en maakte een dak van gebogen wilgen. Precies op de kruising bond ik de touwen stevig aan elkaar.  Flinke staken De hut bleef goed in toom. De bomen groeiden de zomer hard door. Tegen het einde van de zomer staken er flinke staken omhoog uit de hut. Dat vroeg om een stevige aanpak. Ik wachtte tot de bladeren van de wilgen waren gevallen. Zo had ik wat beter zicht op de takken en kon ze wat eenvoudiger samenbinden. Het begint wel een steeds ruiger karwei te worden. Het kost veel kracht in de handen en vingers om de lange takken goed