Doorgaan naar hoofdcontent

Heien - Tiny House Farm

De dag van het heien is aangebroken. Een dag eerder heeft de landmeter alles uitgezet. Op de grond liggen oranje vlekken, roze gekleurd door de natte ondergrond.

Het veld is drassig van de regen die de laatste dagen is gevallen. Was de grond nog geen week geleden keihard en met dikke scheuren erin. Nu heeft de klei al het water dat uit de hemel is gevallen, opgezogen. Alsof het een grote spons is. Elke stap die je zet, zakt je voet een paar centimeter naar beneden.

Nu is het droog, maar de wind snijdt ongenadig met zijn mesjes korte sneetjes in je huid. Dwars door je jas heen gaat hij. In slechts enkele momenten bezorgt hij je de rillen over je hele lijf. De huisjesbouwer rilt net als ik van de kou. Dapper houdt hij de tekeningen erbij, rekent met zijn meetlint de hoogte van ons huisje. De terpen zijn hoger dan verwacht.

Onderwijl banjeren de bouwlieden over de terp van de buurman. Elke stap in het opgelegde laagje zand zink je helemaal weg. Het lijkt drijfzand.

De regen van de afgelopen dagen heeft een laagje water tussen het zand en de kleilaag eronder gemaakt. Wat zo strak eruit zag is een bedrieglijke laag geworden, waar je met je voetstappen in verdrinkt.

De heistelling komt eraan gereden. Hij zal bij een ander huis gaan beginnen. Langzaam, bijna bedachtzaam rupst hij in de richting van het landje. Tot hij weer de bocht omgaat, terug. Gaat hij toch naar ons land, maar waarom rijdt hij zo om?

Dan blijkt dat hij de vastgereden vrachtauto met de balken moet ophalen. De balken helpen het enorme gevaarte om niet weg te zakken. Het kost veel tijd. Ondertussen snijdt de wind verder. Niet bewust van de kou die hij door je jas heen blaast.

Het kost veel tijd voor de stelling op de juiste plek staat. Ik moet weer gaan, want een afspraak op mijn werk wacht. Pas later stuurt de bouwer de foto’s van de heistelling die de palen erin slaat. Maar liefst 11 palen gaan erin. Eentje meer dan gepland. Eentje zinkt naar beneden zonder houvast. Een klein stukje ernaast gaat de nieuwe paal erin. Deze blijft wel staan.

Nu steken de heipalen als kleine hoofdjes boven de aarde uit. Straks komen hier de balken op te liggen. Deze krijgen een plekje haaks op de koppen. Daarbovenop de houten vloer. Zo komt ons huisje op dezelfde hoogte te liggen als de weg en de terpen.

Een bijzonder moment die eerste palen. Ze steken zo geheimzinnig boven de grond uit. Als een bijzonder monument van lang vervlogen tijden. Het is voor ons een monument van de toekomst: hier verrijst ons nieuwe huisje. Hier komen wij straks te wonen!

Elke stap brengt ons weer ietsje dichterbij. En de stappen volgen steeds sneller op elkaar.

Reacties

Populaire posts van deze blog

67 potten

  Stadslandbouw hoort bij Oosterwold. Als ik mensen vertel waar ik woon dan beginnen ze vaak over de doorwaadbare zone en stadslandbouw. Wat doe jij eraan, zeggen ze dan. Er klinkt een soort verwijt in door. Meestal hebben ze klokken horen luiden, maar waar de klepels hangen.... Gazons De wijk is vergeven van de groene gazons waar weinig landbouw te bespeuren is. Dat stemt droevig omdat de opzet van de wijk is dat mensen in elk geval voor een deel in hun eigen voedsel voorzien. De gemeente noemde een tijdje terug ineens een percentage van 10 procent. Oosterwold zou voor 10 procent van de voedselvoorziening in Almere moeten voorzien.  Geen idee waar dat percentage vandaan komt, zal ook van iemand komen die dezelfde klok heeft horen luiden. Ik las over Den Bommel op Goeree-Overflakkee waar volkstuintjes worden opgeofferd voor woningbouw . De grond verkopen aan een projectontwikkelaar is veel lucratiever. Onder het mom van woningnood zijn de volkstuintjes het eerste doelwit. Gee...

Opruimen - #WOW #WOT #ontspullen

De grote opruiming in mijn leven was bij de verhuizing naar mijn huidige  roze huisje . We halveerden in vierkante meters van ruim 130 vierkante meter huis naar 62 vierkante meter. De tuin is bijna 10 keer zo groot geworden. Minder boeken Het betekende dat ik heel veel van mijn boeken heb weggedaan. In mijn vorige huis, een heus grachtenpand in Almere, had ik op zolder een grote bibliotheek met heel veel boeken. Ik heb daarvan bijna driekwart weggedaan. Er is denk ik ongeveer een kwart overgebleven. Dat terwijl ik meer dan ooit lees. Ik leen de meeste boeken die ik lees bij de bibliotheek. Minder fietsen en harmoniums Het was nog meer wat er is weggedaan. Ik heb nu veel minder fietsen (van 4 naar 2) en ook het aantal harmoniums in huis is van 4 naar 1 gegaan. Allemaal grote offers. Nu, bijna 6 jaar na al dat ontspullen heb ik maar een paar dingen die ik mis. Mijn kofferharmonium die ik aan mijn neef heb overgedaan en die hij heel mooi heeft opgeknapt en ik mis heel soms een boek....

Kappen

Ik hoor het gezaag in de bosstrook vlakbij ons huis. Ik weet het. De boomploeg een paar weken terug waarschuwde mij al: hier gaat worden gekapt. Mannen met laarzen, zaagvrije broeken en grote motorzagen bevestigen het als ik wat later mijn wandeling door het bos loop. Rob Bijlsma vertelde het mij deze zomer in zijn boek: Kerken van goud, dominees van hout . Staatsbosbeheer is een ordinaire boomproducent die geld moet ophalen met het kappen van zijn kostbare bossen. De energietransitie vraagt heel veel hout. De korrels - pellets - zijn nodig om 'groene energie' op te wekken.  Bijlsma pleit juist voor minder beheren (lees: kappen) en meer observeren (gewoon laten staan en zien wat er gebeurt). Er is zo verschrikkelijk veel te ontdekken wat we nog niet weten. Populieren Dit keer moeten de populieren eraan geloven. Ik zag het al bij het Almeerse kasteel, hoe het aangrenzende bos aan de andere kant van het fietspad uitgedund werd van populieren. Als er een bos aan moet geloven, voel...