Doorgaan naar hoofdcontent

Paradijsvogelbosje in Oosterwold

We rijden even langs ons toekomstige stekje aan de Tureluurweg. De akker even kaal als eerder. De grond is erg nat en drassig. De zeeklei doet zijn werk. Je zakt met je schoenen een flink eind in de modder en sleept de grond onder het profiel mee.

We nemen ook een kijkje in de groene kathedraal. De jachthonden zijn bij de parkeerplaats aan het trainen. De kathedraal is verder helemaal verlaten. De bomen zonder bladeren. Ze wijzen kaal omhoog. Op de grond liggen takken waar het mos op groeit. We vinden zelfs een tak met jonge scheutjes van de eetbare paddenstoel judasoor.

Op de terugweg doen we de Paradijsvogelweg aan met het Paradijsvogelbosje. Een prachtig kavel van 7.000 m2. Marien en Marie-José. Ze zijn druk aan het werk in hun gastenverblijf. De binnenwand krijgt een beschieting ontleend aan de buitenkant van losse latjes. Het is er behaaglijk warm, de houtkachel is al geïnstalleerd.

De naam van de straat waaraan het Paradijsvogelbosje ligt is Frederik van Eedenweg. Dit verklapt al het ideaal van de toekomstige bewoners. Immers stichtte Frederik van Eeden zijn eigen commune Walden hier in Nederland, bij Bussum. Geïnspireerd op het boek Walden or Life in the Woods (1854) van Henry David Thoreau (1817-1862).

Het project van Marien en Marie-José met hun 2 kinderen ademt dezelfde sfeer. Het ziet er prachtig uit. Aan de rand fruitbomen en een haag van uitgebloeide zonnebloemen. De vijver in het midden en de plek waar de grote woning in een aardwal komt. Het ziet er erg mooi uit. De ideeën van een amfitheater en de muzikale plannen, spreken mij erg aan. Net als dat ik geniet van de biddende torenvalk die boven het veld hangt.

Het maakt mij extra nieuwsgierig naar ons eigen project. Van een heel andere orde, maar het Paradijsvogelbosje wakkert veel ideeën in je los. De droom om een klein huisje te maken op een stukje land en dat in te richten naar je eigen inzichten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

67 potten

  Stadslandbouw hoort bij Oosterwold. Als ik mensen vertel waar ik woon dan beginnen ze vaak over de doorwaadbare zone en stadslandbouw. Wat doe jij eraan, zeggen ze dan. Er klinkt een soort verwijt in door. Meestal hebben ze klokken horen luiden, maar waar de klepels hangen.... Gazons De wijk is vergeven van de groene gazons waar weinig landbouw te bespeuren is. Dat stemt droevig omdat de opzet van de wijk is dat mensen in elk geval voor een deel in hun eigen voedsel voorzien. De gemeente noemde een tijdje terug ineens een percentage van 10 procent. Oosterwold zou voor 10 procent van de voedselvoorziening in Almere moeten voorzien.  Geen idee waar dat percentage vandaan komt, zal ook van iemand komen die dezelfde klok heeft horen luiden. Ik las over Den Bommel op Goeree-Overflakkee waar volkstuintjes worden opgeofferd voor woningbouw . De grond verkopen aan een projectontwikkelaar is veel lucratiever. Onder het mom van woningnood zijn de volkstuintjes het eerste doelwit. Gee...

Opruimen - #WOW #WOT #ontspullen

De grote opruiming in mijn leven was bij de verhuizing naar mijn huidige  roze huisje . We halveerden in vierkante meters van ruim 130 vierkante meter huis naar 62 vierkante meter. De tuin is bijna 10 keer zo groot geworden. Minder boeken Het betekende dat ik heel veel van mijn boeken heb weggedaan. In mijn vorige huis, een heus grachtenpand in Almere, had ik op zolder een grote bibliotheek met heel veel boeken. Ik heb daarvan bijna driekwart weggedaan. Er is denk ik ongeveer een kwart overgebleven. Dat terwijl ik meer dan ooit lees. Ik leen de meeste boeken die ik lees bij de bibliotheek. Minder fietsen en harmoniums Het was nog meer wat er is weggedaan. Ik heb nu veel minder fietsen (van 4 naar 2) en ook het aantal harmoniums in huis is van 4 naar 1 gegaan. Allemaal grote offers. Nu, bijna 6 jaar na al dat ontspullen heb ik maar een paar dingen die ik mis. Mijn kofferharmonium die ik aan mijn neef heb overgedaan en die hij heel mooi heeft opgeknapt en ik mis heel soms een boek....

Kappen

Ik hoor het gezaag in de bosstrook vlakbij ons huis. Ik weet het. De boomploeg een paar weken terug waarschuwde mij al: hier gaat worden gekapt. Mannen met laarzen, zaagvrije broeken en grote motorzagen bevestigen het als ik wat later mijn wandeling door het bos loop. Rob Bijlsma vertelde het mij deze zomer in zijn boek: Kerken van goud, dominees van hout . Staatsbosbeheer is een ordinaire boomproducent die geld moet ophalen met het kappen van zijn kostbare bossen. De energietransitie vraagt heel veel hout. De korrels - pellets - zijn nodig om 'groene energie' op te wekken.  Bijlsma pleit juist voor minder beheren (lees: kappen) en meer observeren (gewoon laten staan en zien wat er gebeurt). Er is zo verschrikkelijk veel te ontdekken wat we nog niet weten. Populieren Dit keer moeten de populieren eraan geloven. Ik zag het al bij het Almeerse kasteel, hoe het aangrenzende bos aan de andere kant van het fietspad uitgedund werd van populieren. Als er een bos aan moet geloven, voel...