Doorgaan naar hoofdcontent

Opening 1e Sustainer home

img_20160827_153410.jpgDe 1e Sustainer home van Nederland is zaterdag feestelijk geopend. Het weer kan niet beter zijn. En het is jammer dat de airconditioning pas maandag geïnstalleerd wordt, maar dat geeft niks. Het draait om het huis en de uitstraling.

Voor de keuze van een huis op de Tiny House Farm, zijn we in gesprek met 2 partijen. Waarvan Sustainer Homes eentje is. Veel bezoekers zijn ook van plan om een huis op Oosterwold te gaan bouwen, de komende periode.

De ervaring begint al als we het veld oplopen waar het huis staat. Tegen de groene achterwand aan, op een klein heuveltje omdat hier vaak drassig is. Het is een vakantiehuis voor 2 personen. De afgelopen maand is het gebouwd. Eerst zijn de 5 onderdelen, blokken, gemaakt in de fabriek. Daarna is het huis op locatie opgebouwd.

img_20160827_153035.jpgHet idee: elke opdrachtgever kan kiezen uit het aantal blokken dat hij wenst. Vervolgens kan het hele gebouw van binnen naar wens worden ingericht. De basis is een duurzaam huis, dat energieneutraal is. Hiermee willen de bouwers voor iedereen een huis dat duurzaam is, bereikbaar maken.

Het eerste huis staat er nu, in de buurt van Horst op een voormalige camping heeft de stichting Phien haar eerste woning gerealiseerd. Het is een vakantiehuis voor 2 personen, dat volledig zelfvoorzienend is. Of dat perse beter voor het milieu is, kun je je afvragen. Met name de voorzieningen voor drinkwater en de opslag van elektriciteit via accu’s is best een kostbare aangelegenheid.

Het is mooi te zien dat het kan, want het huis maakt grote indruk. Zodra we binnenstappen valt de grote hoeveelheid licht op. De hoge ramen aan de zuidkant van het gebouw zorgen hiervoor. Ze komen binnen vlak naast de badkamer via een hoge, lichte deur. De badkamer is heel economisch ingericht. Het toilet hangt tegen de buitenmuur, meteen naast de douchecabine. Met in de lengte de wastafel. Zo gaat er eigenlijk geen ruimte verloren.

img_20160827_163917.jpgDe deur van de badkamer komt uit in de woonkamer. In hetzelfde unit is de technische ruimte. Een flinke ruimte van zeker 2 vierkante meter. Hierin staat een deel van de waterzuiveringsinstallatie, naast de batterijen om de elektriciteit op te slaan. En een warmwater boiler en voorzieningen voor de verwarming en airconditioning.

Het huis is aan de noordzijde, tegen de bomenrand helemaal zonder ramen. De muren zijn opgetrokken van red cedar, dit hout verkleurt in de loop van de jaren. Dit vormt de natuurlijke beschermlaag. De zware deuren, mede door het 3-laags dubbelglas, is eveneens van dezelfde houtsoort, nu gelakt. Dat vraagt volgens de makers om hetzelfde onderhoud als normaal schilderwerk bij een traditionele woning.

De afwerking in huis van populierenhout maakt de woning heel licht van binnen. De plafonds zijn van hetzelfde materiaal en zijn opgebouwd als een systeemplafond. Het oogt echter heel strak, waarbij kleine boorgaten in het plafond ondermeer voor de ventilatie en verwarming van de woning zorgen. De spotjes in het plafond zijn mooi weggewerkt en niet overdadig aanwezig. Er is veel ruimte voor andere verlichting.

img_20160827_153245.jpgDe deuren in de woning zelf zijn onbewerkt van een soort multiplex. Ze zijn heel degelijk en zwaar. Daarmee laat de bouwer zien dat de niet-conventionele bouw van hun woning, niet betekent dat je inboet aan kwaliteit en degelijkheid. Daarbij is het hele gebouw zoveel mogelijk opgetrokken uit milieuvriendelijke materialen. Er is geen beton gebruikt, de vloeren zijn van eikenhout en de wanden van populier. Het isolatiemateriaal dat gebruikt is eveneens volledig recyclebaar. Daarmee is het meteen al bij de bouw energieneutraal.

Het enorme arsenaal aan zonnepanelen op het dak, is nodig om volledig offgrid te kunnen wonen. Dit is vooral nodig om de weinige zonne-energie in de winter op te kunnen vangen. Bij een woning aangesloten op licht en water, zijn minder collectoren nodig op het dak.

img_20160827_153219.jpgPaar dingen die bij ons wel spelen. Zo kan de fundering zoals die in Horst is gebouwd, waarschijnlijk niet voor ons Tiny House worden gebouwd. De grond is te zompig in Oosterwold. Het grondonderzoek zal dit moeten verduidelijken. Daarbij kunnen de eisen die de gemeente Almere momenteel stelt, ook voor andere oplossingen en keuzes zorgen. Ook is het huis dat er nu staat duidelijk een vakantiehuis.

Een huis voor permanente bewoning vraagt om een andere inrichting. De slaapkamer heeft bijvoorbeeld geen kasten, ons huis zal deze wel krijgen. Ook zijn de oplossingen niet bedacht vanuit een efficiënt gebruik van de ruimte. Al ben ik erg gecharmeerd van de kookkachel; hij neemt erg veel ruimte in.

img_20160827_161241.jpgNa de presentaties vraagt 1 van de oprichters aan mij of ik nog verbeterpunten zag. Ik kan ze zo snel niet bedenken, ook omdat helemaal op maat gebouwd wordt. Dat geeft meteen al een flexibele, op maat gemaakte inrichting. Daarmee zal elk huis zijn eigen karakteristieke elementen krijgen. De woning laat mij zien dat er heel veel mogelijk is. Daarbij is de bouw betaalbaar en is wat er geleverd wordt, van een mooie en degelijke kwaliteit.

Als bij de opening de champagnefles openknalt om het feest echt in te luiden, valt de kurk een flink eind verder pas op de grond. Precies voor mijn voeten ligt hij. Ik kan het niet laten hem op te pakken. Het teken dat wij misschien wel de volgende zijn. De volgende van een lange rij mensen die voor een duurzame woning gaan.

img_20160829_182401.jpg

Reacties

Populaire posts van deze blog

Leve de vlechtheg

Bij het planten van de bomen en struiken van Heg en Landschap , heb ik rekening gehouden dat de planten samen een haag vormen. Een heuse bomenhaag. Bij de presentatie van de inspirerende heggenvlechter , is bij mij het zaadje geplant om de bomen een beetje te helpen bij het in elkaar vervlechten. Ik vlecht nu de takken in elkaar. De rozen, meidoorns, lijsterbessen, hazelaars, berken en Spaanse aken lenen zich daar prima voor. Ze staan dicht bij elkaar en als je de flexibele takken mooi ineenvlecht, ontstaat er een mooie gesloten heg, een vlechtheg. Meebuigen Het is een flink werk, waarbij ik ook de stammen heb aangepakt. Die zaag ik voor een klein stukje in zodat de stam beter meebuigt. Zo schep ik mijn eigen haag. Ik doe het eigenhandig, zonder cursus. Beetje filmpjes op youtube volgend en vooral kijkend naar wat de bomen en struiken doen. Het is ontzettend mooi om te zien hoe de stammen om elkaar heen vlechten. Het geeft een samenspel. De bosanemoon die aan is komen waaien, kronkelt

Opruimen - #WOW #WOT #ontspullen

De grote opruiming in mijn leven was bij de verhuizing naar mijn huidige  roze huisje . We halveerden in vierkante meters van ruim 130 vierkante meter huis naar 62 vierkante meter. De tuin is bijna 10 keer zo groot geworden. Minder boeken Het betekende dat ik heel veel van mijn boeken heb weggedaan. In mijn vorige huis, een heus grachtenpand in Almere, had ik op zolder een grote bibliotheek met heel veel boeken. Ik heb daarvan bijna driekwart weggedaan. Er is denk ik ongeveer een kwart overgebleven. Dat terwijl ik meer dan ooit lees. Ik leen de meeste boeken die ik lees bij de bibliotheek. Minder fietsen en harmoniums Het was nog meer wat er is weggedaan. Ik heb nu veel minder fietsen (van 4 naar 2) en ook het aantal harmoniums in huis is van 4 naar 1 gegaan. Allemaal grote offers. Nu, bijna 6 jaar na al dat ontspullen heb ik maar een paar dingen die ik mis. Mijn kofferharmonium die ik aan mijn neef heb overgedaan en die hij heel mooi heeft opgeknapt en ik mis heel soms een boek.  Boek

Wilgenhut

De wilgenhut in de tuin staat volop in bloei. De weelderige takken heb ik in december samengeweven alsof ik allerlei touwen aan elkaar knoopte.  Het begint heus iets moois te worden. Ergens in de coronatijd heb ik een cirkel wilgen geplant met het idee dat ik daar een wilgenhut van zou maken. Een Facebookpost van Giel bracht mij op het idee om de wilgenhut te gaan maken. Hij bond de takken heel handig met hulp van touw aan elkaar. Zo ging ik ook aan de slag en maakte een dak van gebogen wilgen. Precies op de kruising bond ik de touwen stevig aan elkaar.  Flinke staken De hut bleef goed in toom. De bomen groeiden de zomer hard door. Tegen het einde van de zomer staken er flinke staken omhoog uit de hut. Dat vroeg om een stevige aanpak. Ik wachtte tot de bladeren van de wilgen waren gevallen. Zo had ik wat beter zicht op de takken en kon ze wat eenvoudiger samenbinden. Het begint wel een steeds ruiger karwei te worden. Het kost veel kracht in de handen en vingers om de lange takken goed