Doorgaan naar hoofdcontent

Boeken verkopen in Delden (1)

img_20160918_134651.jpgHet mailtje vertelt dreigend dat je voor 11 uur het terrein op moet om je kraam in te richten. Ben je later, dan kom je er niet meer op. Meld je tijdig, dat voorkomt files, staat er in de zin achter. Wat is dat eigenlijk: tijdig melden?

We zijn iets over 9 uur vertrokken van huis. De snelweg belooft weer veel omleidingen. De doorgang naar de A1 is afgesloten, daarom rijden we via de A27 naar Twente. Het is de boekenmarkt in Delden. We hebben ons kort voor de vakantie voor deze markt opgegeven. Dit belooft wat te worden. Er is een heel cultureel straatfestival aan gekoppeld, met kunstkraampjes en straattheater.

Als we dan meer dan 1,5 uur later aankomen, zijn we keurig op tijd. Het valt allemaal weer mee. Zeker ook omdat we gewoon de Langestraat op kunnen rijden, niet gehinderd door geparkeerde auto’s. Op zoek naar ons kraamnummer 36. We vinden hem verderop, vlak voor de Markt, tussen 2 kramen in . Naast ons een aquarelschilderes en aan de andere kant een kraam met kettingen en kralen.

Ik pak snel de 9 bananendozen met inhoud uit en rijd de auto weg. Zo is er weer ruimte en kunnen we de kraam gaan inrichten. Bij het uitpakken is de eerste boekenkoper al aan de kraam. Hij kijkt aandachtig in de boeken die we uitpakken. Duidelijk op zoek naar een koopje. Hij staat iets verder op de boekenmarkt.

img_20160918_134446.jpg

Hij heeft snel een aardige stapel en we onderhandelen over de prijs. 60 euro zeg ik, maar ik blijk er best een beetje naast te zitten. Al rekent de buurman ook snel rijk, hij biedt 30 euro. Ik vraag 40, dan zak ik naar 35 en delen we de laatste zet: 32,50 euro.

Later komt hij ook nog terug. Kan het niet laten om het boek over architect Cuypers te halen. Mijn verleiding om als liefhebber van geschiedenis de laatste roman van Jan van Aken mee te nemen, weet hij te weerstaan. Helaas. Een mooi boek gaat aan hem voorbij.

Als de rest goed staat, is het tijd voor koffie. Het is net half 12. Over een halfuur gaat de markt officieel open. De eerste kopers, naast marktverkopers, komen tevoorschijn uit hun verzamelholen. Ze lopen gehaast langs de kramen. Een vlugge analyse. Straks tasten ze toe aan de dis vol boekengerechten.

De stroom bezoekers komt op gang. Ook begint het straattheater. Iets verderop de Langestraat in, zitten 2 vissers hoog op een constructie. Ze zijn helemaal in gele regenjas, gele laarzen, gele zuidwesters en geel geschminkt.

Ze hengelen boven de mensenmassa met kleine snoepwormpjes. Heel vermakelijk te zien hoe kinderen proberen de wormen te pakken, maar de wormen schieten steeds weg. Omgekeerd vissen, waarbij de kinderen veranderen in vissers en de vissers in aas.

Onze buurvrouw uit Utrecht verkoopt aquarellen met dorpsgezichten en soms iets abstractere met contouren van mensen. Best een aardig gezicht. We maken een praatje en vertellen over het project waaraan wij werken: we verkopen de spullen in ons huis want we gaan kleiner wonen.

img_20160918_125332.jpg

Lees zaterdag het 2e deel

Reacties

Populaire posts van deze blog

Leve de vlechtheg

Bij het planten van de bomen en struiken van Heg en Landschap , heb ik rekening gehouden dat de planten samen een haag vormen. Een heuse bomenhaag. Bij de presentatie van de inspirerende heggenvlechter , is bij mij het zaadje geplant om de bomen een beetje te helpen bij het in elkaar vervlechten. Ik vlecht nu de takken in elkaar. De rozen, meidoorns, lijsterbessen, hazelaars, berken en Spaanse aken lenen zich daar prima voor. Ze staan dicht bij elkaar en als je de flexibele takken mooi ineenvlecht, ontstaat er een mooie gesloten heg, een vlechtheg. Meebuigen Het is een flink werk, waarbij ik ook de stammen heb aangepakt. Die zaag ik voor een klein stukje in zodat de stam beter meebuigt. Zo schep ik mijn eigen haag. Ik doe het eigenhandig, zonder cursus. Beetje filmpjes op youtube volgend en vooral kijkend naar wat de bomen en struiken doen. Het is ontzettend mooi om te zien hoe de stammen om elkaar heen vlechten. Het geeft een samenspel. De bosanemoon die aan is komen waaien, kronkelt

Opruimen - #WOW #WOT #ontspullen

De grote opruiming in mijn leven was bij de verhuizing naar mijn huidige  roze huisje . We halveerden in vierkante meters van ruim 130 vierkante meter huis naar 62 vierkante meter. De tuin is bijna 10 keer zo groot geworden. Minder boeken Het betekende dat ik heel veel van mijn boeken heb weggedaan. In mijn vorige huis, een heus grachtenpand in Almere, had ik op zolder een grote bibliotheek met heel veel boeken. Ik heb daarvan bijna driekwart weggedaan. Er is denk ik ongeveer een kwart overgebleven. Dat terwijl ik meer dan ooit lees. Ik leen de meeste boeken die ik lees bij de bibliotheek. Minder fietsen en harmoniums Het was nog meer wat er is weggedaan. Ik heb nu veel minder fietsen (van 4 naar 2) en ook het aantal harmoniums in huis is van 4 naar 1 gegaan. Allemaal grote offers. Nu, bijna 6 jaar na al dat ontspullen heb ik maar een paar dingen die ik mis. Mijn kofferharmonium die ik aan mijn neef heb overgedaan en die hij heel mooi heeft opgeknapt en ik mis heel soms een boek.  Boek

Wilgenhut

De wilgenhut in de tuin staat volop in bloei. De weelderige takken heb ik in december samengeweven alsof ik allerlei touwen aan elkaar knoopte.  Het begint heus iets moois te worden. Ergens in de coronatijd heb ik een cirkel wilgen geplant met het idee dat ik daar een wilgenhut van zou maken. Een Facebookpost van Giel bracht mij op het idee om de wilgenhut te gaan maken. Hij bond de takken heel handig met hulp van touw aan elkaar. Zo ging ik ook aan de slag en maakte een dak van gebogen wilgen. Precies op de kruising bond ik de touwen stevig aan elkaar.  Flinke staken De hut bleef goed in toom. De bomen groeiden de zomer hard door. Tegen het einde van de zomer staken er flinke staken omhoog uit de hut. Dat vroeg om een stevige aanpak. Ik wachtte tot de bladeren van de wilgen waren gevallen. Zo had ik wat beter zicht op de takken en kon ze wat eenvoudiger samenbinden. Het begint wel een steeds ruiger karwei te worden. Het kost veel kracht in de handen en vingers om de lange takken goed