Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe Tiny is een Tiny House?

img_20160706_202746.jpg
Tiny House Farm heet het project waar wij een perceel grond gaan kopen in Almere Oosterwold. Klopt die naam eigenlijk wel? Zijn het wel Tiny Houses die hier gebouwd gaan worden met een bruto vloeroppervlak van 75 m2?

Echte Tiny Houses

Op zijn blog merkt Gerhard Hormann op dat dit geen ‘echte’ Tiny Houses zijn. De huizen doen hem eerder denken aan vakantiehuisjes. Ook al vermeldt de website van de Tiny House Farm dat het niet om recreatiehuisjes gaat, het zijn ze wel degelijk stelt Hormann.

Helemaal gelijk heeft hij niet. De huizen op Tiny House Farm moeten voldoen aan het Bouwbesluit Light. Dit is een volwaardig bouwbesluit en je kunt niet zomaar een recreatiewoning op je perceel zetten. Het bouwbesluit werkt de lage prijs tegen omdat de muren dik moeten zijn en er naar alle waarschijnlijkheid geheid moet worden.

Woonexperimenten

In zijn boek Hypotheekvrij verwijst Gerhard Hormann naar woonexperimenten met nieuwe vormen van wonen. Hij noemt daar de gemeente Almere in zijn voorstel om eens te kijken of je niet midden in het bos zou kunnen wonen of op een perceel een Tiny House of mobile home neer te zetten.

Vormen die zeker de moeite van het bouwen waard zijn. Maar de omstandigheden zijn hier nog steeds niet naar. In Nederland is het nog altijd lastig om zomaar ergens een huis neer te zetten. Bovendien helpt het niet mee in de financiering.

img_20160706_204341.jpg

Onroerend goed

Banken eisen bij het verstrekken van de hypotheek dat het een onroerend goed. Woonboten en woonarken zijn bijvoorbeeld niet meer te financieren met een hypotheek, sinds ING deze bijzondere woonvorm niet meer steunt.

De huidige initiatieven van Tiny Houses in Nederland laten ook zien dat de wet- en regelgeving achterblijft. Bewoners van kleine huizen krijgen vaak geen toestemming hun huis ergens te plaatsen. Soms mag het tijdelijk, maar voor langere tijd is onmogelijk. Als we in Almere Oosterwold een Tiny House op wielen willen plaatsen, krijgen we geen bouwvergunning hiervoor. De hoofdwoning moet verankerd zijn met de grond.

Lastig te plaatsen

Dus zelfs als de wil er is, dan is het lastig om een ‘echt’ Tiny House te plaatsen. Overigens is het natuurlijk ook een kwestie van definitie. Wij willen een huis van ongeveer 60 m2 plaatsen. Daarom zou ons huisje beter Small House kunnen heten. Maar dat is nog altijd een flinke stap terug van de meeste formaten waarin veel huizen worden opgeleverd. Die lijken eerder in grootte toe te nemen dan af te nemen.

Almere Oosterwold biedt ruimte aan bijzondere initiatieven voor nieuwe woonvormen. Wat mij wel tegenvalt bij het zien van de vele initiatieven is dat er nog niet altijd echt duurzaam wordt gebouwd.

Minderen en duurzaam leven

Het bouwmateriaal beton wordt nog veelvuldig gebruikt. Net als de verwerking van staal. Daarom vind ik dit project wel heel mooi passen binnen gedachten van minderen en een duurzaam leven. Het zou absoluut bijdragen aan het bouwen voor de toekomst. Ik hoop dat veel mensen bij het bouwen van hun huis hieraan zullen denken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Leve de vlechtheg

Bij het planten van de bomen en struiken van Heg en Landschap , heb ik rekening gehouden dat de planten samen een haag vormen. Een heuse bomenhaag. Bij de presentatie van de inspirerende heggenvlechter , is bij mij het zaadje geplant om de bomen een beetje te helpen bij het in elkaar vervlechten. Ik vlecht nu de takken in elkaar. De rozen, meidoorns, lijsterbessen, hazelaars, berken en Spaanse aken lenen zich daar prima voor. Ze staan dicht bij elkaar en als je de flexibele takken mooi ineenvlecht, ontstaat er een mooie gesloten heg, een vlechtheg. Meebuigen Het is een flink werk, waarbij ik ook de stammen heb aangepakt. Die zaag ik voor een klein stukje in zodat de stam beter meebuigt. Zo schep ik mijn eigen haag. Ik doe het eigenhandig, zonder cursus. Beetje filmpjes op youtube volgend en vooral kijkend naar wat de bomen en struiken doen. Het is ontzettend mooi om te zien hoe de stammen om elkaar heen vlechten. Het geeft een samenspel. De bosanemoon die aan is komen waaien, kronkelt

Opruimen - #WOW #WOT #ontspullen

De grote opruiming in mijn leven was bij de verhuizing naar mijn huidige  roze huisje . We halveerden in vierkante meters van ruim 130 vierkante meter huis naar 62 vierkante meter. De tuin is bijna 10 keer zo groot geworden. Minder boeken Het betekende dat ik heel veel van mijn boeken heb weggedaan. In mijn vorige huis, een heus grachtenpand in Almere, had ik op zolder een grote bibliotheek met heel veel boeken. Ik heb daarvan bijna driekwart weggedaan. Er is denk ik ongeveer een kwart overgebleven. Dat terwijl ik meer dan ooit lees. Ik leen de meeste boeken die ik lees bij de bibliotheek. Minder fietsen en harmoniums Het was nog meer wat er is weggedaan. Ik heb nu veel minder fietsen (van 4 naar 2) en ook het aantal harmoniums in huis is van 4 naar 1 gegaan. Allemaal grote offers. Nu, bijna 6 jaar na al dat ontspullen heb ik maar een paar dingen die ik mis. Mijn kofferharmonium die ik aan mijn neef heb overgedaan en die hij heel mooi heeft opgeknapt en ik mis heel soms een boek.  Boek

Wilgenhut

De wilgenhut in de tuin staat volop in bloei. De weelderige takken heb ik in december samengeweven alsof ik allerlei touwen aan elkaar knoopte.  Het begint heus iets moois te worden. Ergens in de coronatijd heb ik een cirkel wilgen geplant met het idee dat ik daar een wilgenhut van zou maken. Een Facebookpost van Giel bracht mij op het idee om de wilgenhut te gaan maken. Hij bond de takken heel handig met hulp van touw aan elkaar. Zo ging ik ook aan de slag en maakte een dak van gebogen wilgen. Precies op de kruising bond ik de touwen stevig aan elkaar.  Flinke staken De hut bleef goed in toom. De bomen groeiden de zomer hard door. Tegen het einde van de zomer staken er flinke staken omhoog uit de hut. Dat vroeg om een stevige aanpak. Ik wachtte tot de bladeren van de wilgen waren gevallen. Zo had ik wat beter zicht op de takken en kon ze wat eenvoudiger samenbinden. Het begint wel een steeds ruiger karwei te worden. Het kost veel kracht in de handen en vingers om de lange takken goed